Budapesti Történeti Múzeum

A Budapesti Történeti Múzeum Budapest egyik legjelentősebb múzeuma, a főváros történetének dokumentumait, tárgyi emlékeit gyűjti.

Cím: Budapest, Szent György tér 2, 1014

Tel.: (06 1) 487 8800

Hétfő kivételével nyitva minden nap 10:00-18:00

Ludwig Múzeum

Kortárs Művészeti Múzeum. A múzeum kortárs művészeti alkotásokat gyűjt és mutat be, jelentős magyar és nemzetközi képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik.

Cím: Budapest, Komor Marcell u. 1, 1095

Hétfő kivételével nyitva minden nap 10:00-20:00

Műcsarnok

Leginkább a mindenkori kortárs művészetek kiállításainak ad helyet.

Cím: Budapest, Dózsa György út 37, 1146
Hétfő kivételével nyitva minden nap 10:00-18:00

Janus Pannonius Múzeum – Victor Vasarely Múzeum 
Victor Vasarely (1905-1997), az 1930-ban Franciaországba költözött művész, a 60-as évek végén adományozta szülővárosának a gyűjtemény alapjául szolgáló anyagot. A kiállításban nyomon követhető az op-art kialakulásának folyamata a dekoratív textilektől, a világszerte ismert Zebrák változatain át a geometrizáló, strukturális alkotásokig.

Cím: 7621, Pécs Káptalan utca 5.

Tel.: (06 1) 388 7551

Hétfő kivételével nyitva minden nap 10:00-17:45

Vasarely Múzeum

Cím: Budapest, Szentlélek tér 6, 1033

Vasarely Gyűjtemény

A Vasarely Múzeum nagyszabású állandó kiállítás Victor Vasarely műveiből

Tel.: (06 1) 388 7551
Hétfő kivételével minden nap nyitva 10:00-17:45-ig

Kiscelli Múzeum

Cím: Budapest, Kiscelli u. 108, 1037

Mozaikok Budapest múltjából I. – A főváros régisége, 1780–1873

A Kiscelli Múzeum 2003 őszén megnyitott állandó kiállítása egy Magyarországon eddig nem bevett felfogást honosított meg. A kiállítás ugyanis a Fővárosi Múzeum saját történetére, századfordulón berendezett egykori tárlatára reflektál, ezt idézi fel. A bemutatott tárgyak – céhládák, festmények, órák, metszetek, ezüst evőeszközök és kancsók, érmek, szobrok és építészeti tervek stb. – az 1780-as évek, II. József császár, azaz Buda tényleges fővárossá válásának kora és 1873, Buda, Pest, és Óbuda egyesítése közti korszakról szólnak.

Főváros Állat és Növénykert

Cím: 1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12

Magyar Zsidó Múzeum és levéltár
Dohány u. 2, Budapest 1075, Magyarország

Nanda Art Gallery
Nyary Pál utca 8, Budapest 1056, Magyarország

Nagytetenyi Kastelymuzeum
Kastelypark utca 9-11, Budapest 1225, Magyarország

Róth Miksa emlékház / múzeum
Nefelejcs utca 26., Budapest 1078, Magyarország

Miniversum
Andrassy ut 12, Budapest 1061, Magyarország

Láthatatlan Kiállítás.
1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20
A Láthatatlan Kiállítás Budapest egy különleges interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol teljes sötétségben próbálhatsz meg eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán.

Korda Filmpark Látogatóközpont kiállítás/ szerdától – vasárnapig
Korda Filmpark, Látogatóközpont
2091 Etyek, Hrsz 1572
Fedezze fel a Magyar filmgyártás lenyűgöző világát! Sokan szeretnének bepillantani egy filmstúdió kulisszái mögé, megismerkedni a filmgyártás világával.

Ludmann Mihály sorozata
Klebelsberg Kultúrkúria, Vinotéka
1028 Budapest, Templom u. 2-10.
Művészettörténeti előadás – Szent Ágota és Dorottya
Ludmann Mihály művészettörténész előadása

A nagy háború – és akik otthon maradtak- múzeumpedagógia – Regisztrációs jegy
Várkert Bazár, Déli palota
1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6.
Tényleg az amerikai propaganda volt a legkíméletlenebb? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ Veletek a Várkert Bazár első világháborús kiállításaiban. Az óra keretében először az átlag ember szemével nézzük végig, hogy milyen lehetett az élet az első világháború alatt a lövészárokban élet-halál harcot vívó katonáknak, illetve az otthon maradt szeretteiknek. Majd beleképzelhetjük magunkat a két oldal propagandájának helyébe, illetve, hogy hogyan vált egyre nehezebbé a lakosság meggyőzése a háború folytatásáról. Végül pedig bepillantunk a háborút irányító elit (királyok, császárok, miniszterelnökök) mindennapjaiba is.
1 fő kísérő Az újvilág született kiállításunkra 30% kedvezményre jogosult teljes árú jegy vásárlása esetén.

Zeneakadémia, Épületlátogatás
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.
A Zeneakadémia főépülete, a Liszt Ferenc téri zenepalota a világ legvarázslatosabb koncerthelyszínei közé tartozik. Belső terei számos felfedezni való csodát és elbeszélni való mesét rejtenek. Az általános iskolás osztályoknak szóló, mintegy félórás vezetett túrák során a gyerekek megismerhetik az épület titkait, énekükkel kipróbálhatják a Nagyterem világhírű akusztikáját, s még azt is megtudhatják, hol lakik a Zeneakadémián a zene szelleme. A séta végén a diákok minikoncerten vehetnek részt, s megnézhetik a húszezer kockából felépített LEGO-Zeneakadémiát.

Gazdagság a sokszínűségben
Szlovák Intézet – Budapest
1088 Budapest, VIII. kerület Rákóczi út 15.
A dokumentum jellegű kiállítás átfogó képet nyújt az önálló Szlovák Köztársaság társadalmi-politikai változásairól megalakulásának időpontjától kezdve napjainkig, valamint bemutatja az ország kulturális és természeti értékeit.

Közterek és Magánterek – Mozaikok Budapest múltjából, 1873-1940
Kiscelli Múzeum
1037 Budapest, Kiscelli utca 108.
A kiállítás második része Budapest történetének egyik legérdekesebb és legjelentősebb korszakát idézi fel. Nemcsak a város főbb útvonalai, épületei, a gazdaság fejlődésének tendenciái élnek máig hatóan, de a város szellemi közege, kultúrája és humora is. A kiállítás természetesen csak mozaikszerű képet adhat Budapest arculatáról, lakóiról, felívelő fejlődéséről. A bemutatás legfontosabb szempontja, hogy az egyes korszakokat a látható műalkotások és tárgyak együttese idézze fel, s ? a kaleidoszkóp mintájára ? kerüljön fénybe az egykor élt emberek makro- és mikrokörnyezete, a művészet formavilága és annak változásai. A három terem mindegyike egy-egy korszakot jelenít meg. Az első (7. terem) a városegyesítéstől 1896-ig, a második (8. terem) a millenniumtól 1918-ig, a harmadik (9. terem) pedig az 1918-tól 1940-ig ívelő időszakot idézi fel. A kiegyezést követő évtizedek a fővárosi népesség fantasztikus mértékű növekedését hozták. Az 1870-es évet alapul véve (280 ezer fő) 1910-re a lakosság száma több mint háromszorosára emelkedett. A városegyesítés időszakában az új fővárosi hatóság lázas sietséggel kezd a hiányzó infrastruktúra megteremtéséhez. A gyors átalakulás következményei a város külső képén is tükröződnek. E korszak jellegzetes stílusa a historizmus, amely tovább éltette a klasszikus ideálok világát. A millennium idején úgy tűnt, a legalapvetőbb beruházások zöme megvalósult ? ez azonban csak a látszat volt Az 1906-ban polgármesterré választott Bárczy István volt az első nagy formátumú politikus, aki átfogó programmal válaszolt a kor kihívásaira. Ekkor kapott lendületet a főváros mecénási tevékenysége is. Létrejött a későbbi Fővárosi Képtár alapját képező gazdag képzőművészeti gyűjtemény, amelyben már a kortárs avantgárd képzőművészet alkotásai is helyet kaptak. Az első világháború kitöréséig megépültek a városi infrastruktúra alapjai, folytatódott az utak burkolása, fürdők, kórházak, iskolák létesültek. 1918-tól ? az egymást gyors ütemben követő politikai események hatására ? a fővárosi igazgatás szervezete teljesen átalakult. A gazdasági feltételek drámai romlása a szociális tevékenységet helyezte előtérbe, ezért a főváros korábban elfogadott művészetpártoló tevékenysége csaknem lehetetlenné vált. A forradalmak utáni kiábrándult hangulatban ismét újjáéled a historizmus, de az 1920-as évek második felétől az új, modern stílusok is teret nyernek, s nemcsak a művészeti életben, de a mindennapok kultúrájában, a lakásbelsőkben is. 1926-tól kedvezőbbé válnak a gazdasági feltételek, s fokról fokra fellendül a műpártolói tevékenység is. Kiállításunk ? bár hiteles tárgyakat tár a látogatók elé ? mégis a valóság ?égi mását? kínálja, hiszen a köz- és magánterek átalakulásának ívét vázoljuk fel, s inkább a város ?szebbik? arcát, mint kevéssé látványos ?érdes részét?, a külvárosok világát idézzük fel. Ez a késő utókor fényűzése.

Flippertörténeti kiállítás
Flippermúzeum
1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 18.
XIX. század flipperelődeitől a legmodernebb flipperekig minden időszak játékgépeit felvonultató, interaktív állandó kiállítás (több mint 130 kipróbálható géppel) közel 400 négyzetméteren. Akár egy kerek évforduló is lehetne az apropó. Pontosan negyed évszázada annak, hogy a legendás Data East vállalat piacra dobta Time Machine (Időgép) elnevezésű flippergépét. A megnevezés azóta új, szimbolikusabb értelmet is kapott. Mára a flipperek mind időgépekké váltak, egy régi kor relikviáivá – azonban még ha eredeti közegüket, a játéktermeket meg is haladta az idő, ma már egyre nagyobb számban találkozhatunk velük gyűjtőknél. Az emlékeinkben élő pillanat, ahogy gyerekként a fémesen csillogó masinák előtt állunk, vagy izgatottan a sorunkra várunk a játékteremben, nem múlik el soha: a flippergépek és videojátékok fényei, hangjai és színei mögött egy misztikus gyermeki álomvilág sejlik fel, mely a mai napig, már felnőttként is mégoly elevenen él bennünk. Ezt az álomvilágot: ezeket a fényeket, ezeket a színeket és hangokat keltjük életre “időgépeinkkel” ebben a gondosan válogatott gyűjteményben, mely a bennünk élő Gyermekkel hív mindünket egy felejthetetlen találkozásra. A flipperek szeretete számomra egyébként egészen az 1970-es évekig nyúlik vissza: üdülőkben és játéktermekben találkoztam először ezekkel a csilingelő játékautomatákkal. A későbbiekben is mindig lázba hozott, ha flippergépet láttam: bárhol, ha volt rá lehetőségem, ki is próbáltam azokat.

A természet műhelye
Csodák Palotája
1036 Budapest, III. kerület Bécsi út 38-44.
Hány érzékszerve van egy embernek? Hogyan oszlik el testünkben az érzékszerveket érintő idegvégződések száma? Ahogyan elődeink rácsodálkoztak az égbolt fényeire vagy a tűz melegére, tedd ezt most te is! Fedezd fel a világot, ami körülvesz bennünket, amiben élünk. Ismerd meg játszva, hogyan jelenik meg a tudomány a természet műhelyében! A természet műhelyében a felhők között is lebeghetsz! A kisebbeknek a Kreatív építési terület tartogat játékos kihívásokat.

Születés kiállítás
Csodák Palotája
1036 Budapest, III. kerület Bécsi út 38-44.
A születés csodáját mindannyian átéltük, de te emlékszel a saját születésedre? Emlékszel a hangokra, melyet magzat korodban hallottál? A születés kiállításon most mindezt felidézheted! A Csodák Palotája szellemiségéhez híven, az élményalapú tanítás elvén, egy hiánypótló kiállítást hoztunk létre a fogantatás, terhesség, születés témakörében, elsősorban a 10-12 évnél idősebb látogatóink számára. Természetesen felnőtt kísérettel ennél fiatalabb gyermekek is látogathatják a kiállítást, ha a szülő vagy kísérő így dönt. – “Ülj be az anyaméhbe” és hallgasd meg újra, hogy mit érzékeltél te is magzatként a méhen belüli csodás világban! – Akár férfi, akár nő vagy, nálunk pár percre kismamává válhatsz, és kipróbálhatod milyen viselni azt az édes terhet, melyet egy 9. hónapban lévő kismama visel! – Próbáld ki milyen a pelenkázás! – Rakd össze a DNS láncot, és párosíts össze apai és anyai kromoszómákat! Ha ellátogatsz hozzánk a méltán népszerű On the Spot csapat által a kiállításunk számára készített kisfilmek segítségével betekintést nyerhetsz három kontinens hat országának szülési szokásaiba is! A születés kiállítás szakértője Dr. Timmermann Gábor szülész-nőgyógyász szakorvos. Iskolai csoportoknak: A születés kiállítás a fogantatás, terhesség, születés, és az ehhez kapcsolódó női és férfi nemiséggel kapcsolatos témaköröket öleli fel. A fogamzás, fogamzásgátlás, a szülés és születés, a genetika érdekes eredményei mind a kiállítás anyagát képzik, így kiállításunk remek alkalom egy osztály biológia órájának megtartására, valamint akár szexuális felvilágosításra is lazább keretek között. 10-12 évnél idősebb látogatók számára!

Légiközlekedés
Aeropark
1185 Budapest, XVIII. kerület
Az új Aeropark hivatalos felavatását a Múzeumok Éjszakájára időzítette a Légiközlekedési Kulturális Központ és a Közlekedési Múzeum. Az elkövetkező hónapokban jelentős munkálatokra készül a szabadtéri kiállítóhely, több történelmi repülőgép pilótafülkéje újulhat meg és új múzeumi programok is indulnak. Új környezet Az Aeropark a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér parkolójának bővítése miatt költözött a tavasz folyamán a repülőtéri felüljáró szomszédságába. Komoly kihívást jelentett a hosszú évek óta mozdulatlanul álló, történelmi repülőgépek átvontatása. A MALÉV életében egykor meghatározó szerepet játszó, a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe tartozó típusok, valamint a speciális repülőtéri járművek exkluzív környezetbe kerültek, a repülőgépek különleges éjszakai megvilágítást kaptak. Az új Aeroparkban megépült egy valósághű futópálya kicsinyített mása, ami több mint 20 méter hosszú. A szabadtéri repülőmúzeumban a 11 légijármű mellett oldtimer repülőtéri autók is láthatók, szimulátor, és jól felszerelt, modelleket, repüléssel kapcsolatos emléktárgyakat árusító shop is működik. Bizonyos forgalmi helyzetekben a látogatók feje felett, kis magasságban repülnek majd át a 31L futópályát megközelítő, Ferihegyre érkező járatok. Az Aeroparkból indulnak az egyre népszerűbb reptérlátogatások is. A Közlekedési Múzeum az idei évtől új családi és múzeumpedagógiai programokat hirdet a kiállítóhelyen, ami a tervek szerint számtalan rendezvénynek ad majd otthont. Megújuló repülőgépek, értékmentő munka Az elmúlt években jelentős rekonstrukciók zajlottak a repülőgépeken, a munka nem áll meg. Idén három gép, a Tu-154-es, a Tu-134-es, valamint az Il-18-as pilótafülkéjének felújítása történik meg, emellett új külső fényezést kap a Li-2-es repülőgép. A szakemberek, muzeológusok már a következő restaurálási és tartalomfejlesztési programok előkészítésén dolgoznak, így a megújult Aeropark a jövőben is folyamatosan fejleszti gyűjteményét és programjait. Az LKK és a Közlekedési Múzeum ugyanis kiemelt feladatának tartja a magyar polgári repüléstörténet, valamint az egykori nemzeti légitársaság emlékeinek gyűjtését, megóvását, restaurálását, továbbá a légiközlekedéssel kapcsolatos ismeretterjesztést.

Óbuda – egy város három arca
Óbudai Múzeum
1033 Budapest, III. kerület Fő tér 1.
Az interaktív elemekkel gazdagított tárlat Óbuda történetének három jelentős korszakát, három, egymástól markánsan elkülöníthető arcát, a középkori királyi, királynéi székhelyet; a Zichy-korszaktól a szanálásig tartó kort, valamint a város mai arcát, a panelvilágot eleveníti meg. A kiállítási egységeket a macskaköves óbudai utca köti össze.

Az Első Magyar Repülőgépgyár
Albertfalvi Helytörténeti Gyűjtemény és Iskolamúzeum
1116 Budapest, XI. kerület Pentele utca 8.
Az első világháború kezdetétől fogva a Duna mentén – a budapesti Szent Gellért tértől egészen Érdig – létesültek a magyar repülés jelentős bázisai. Ezek közül legfontosabb volt az Első Magyar Repülőgépgyár és ennek szárazföldi- ill. vízi repülőtere Albertfalván, 1914 és 1926 között. Az első repülőgépek megépítésének 80. évfordulójára készült el a múzeum kiállítása, mely – különösen a tanulók körében – osztatlan sikert aratott. Bővebben: http://www.museum.hu/search/permanent.asp?IDP=1118&ID=2

CodeEx
Reneszánsz Panoptikum
1053 Budapest, V. kerület Váci utca 31/c.
Látványos, korhű jelmezekbe öltöztetett viaszbábukat bemutató állandó kiállítás. A figurák megalkotásához arcukat “kölcsönző”, ismert sztárok: Erdőhegyi Brigitta, Szipál Márton, Szolnoki Péter, a fogathajtó világbajnok Lázár-fivérek, a Rippel-fivérek, valamint a Mátyás király frizuráját megalkotó Hajas László.