A Civil rádió vendégei voltunk. Az alapítványunk tevékenységeiről készítettek riportot Nász Erzsébettel az alapítvány elnökével.
Meghallgatom

A Magyar ATV csatornában bemutatkoztunk.

Reklámfilm megtekintése itt
Lejátszáshoz szükséges kodek csomag letöltése itt 

Egalitás Alapítvány
Adószám: 19702281-2-41
Számlaszám: 10400212-50526772-80711009
Cím: 1028, Budapest, Len u. 17/A.
Telefonszám: +36 (1) 274 6233

Támogató Szolgálat honlapja

    

Az Alapítvány történetét a mozgássérültek pesthidegkúti lakótelepének történetével kell kezdenünk:

Az 1980-as éveket az ENSZ a fogyatékosok évtizedének nyilvánította. Ebből az alkalomból, egy friss diplomás fiatalember kezdeményezésére épült fel a mozgássérültek első és máig egyetlen lakótelepe Budapest II. kerületében, Pesthidegkúton. Ennek köszönhetően az önálló élet lehetőségéhez jutottak mozgássérült, kerekesszékes fiatalok. A 80-as évek elején úttörő vállalkozás volt a külföldi mintára épített, nagyon szép környezetben lévő 54 lakásos mini lakótelep. Érdekesség, hogy az akkor még nyaraló övezet igen kezdetleges infrastruktúrával rendelkezett, s csupán a lakótelep átadását megelőző éjszakákon aszfaltozták az odavezető utat.

Sajátos helyzet volt a miénk. Az intézetből kiköltöző 20-25 éves mozgáskorlátozott fiatalok többsége érettségivel rendelkezett, 10-12 fő diplomás volt, ugyanakkor az alapvető életvezetési tapasztalataink hiányosak voltak. Mindenek előtt tehát meg kellett tanulnunk, élni a lakásunkban.

Az önálló élethez elengedhetetlenül szükség volt rendszeres havi jövedelemre, mert a lakások rezsijét, a megélhetést mindenkinek magának kellett előteremtenie. E probléma megoldására a lakótelep építésével egyidőben munkahelyet is létesítettek, ahol a 90-es évek elejéig számítástechnikai adatrögzítést végeztek a két műszakban foglalkoztatott mozgássérültek. A könyvelő, adminisztrátor, munkaügyes, TB ügyintéző, telefonkezelő, programozó munkaköröket is megváltozott munkaképességű emberek töltötték be. Az állandó létszám 65-70 fő volt.

A személyi számítógépek elterjedésével az adatrögzítés iránt csökkent a kereslet. Időben profilt kellett volna váltani, de ez az akkori vezetésnek nem sikerült. Így előfordult, hogy hónapokon keresztül nem volt munka. A 90-es évek elejétől rendkívül nehéz volt olyan megrendelőt találni, aki fogyatékos embereket foglalkoztató cégnek adott megbízást. Végül egy olyan át nem gondolt beruházásba fogtak, amely teljesen idegen volt a számítástechnikától. A költségeit nem tudták kitermelni, és egyszerűen csődbe jutott a cég. A lakótelepen élők megélhetése veszélybe került, mert rokkantsági nyugdíjból a lakásokat fenntartani, megélni, gyerekeket nevelni lehetetlen.

Ebben a kétségbeejtő helyzetben született meg az alapítvány létrehozásának gondolata 1992-ben.

Az Egalitás Mozgássérültek Létbiztonságát Elősegítő Alapítvány 1998. óta közhasznú szervezet.

A legfőbb alapítói cél a mozgássérült emberek foglalkoztatásának, és ez által megélhetésének elősegítése volt. Ennek érdekében hozta létre az Alapítvány a LAVORANDO Kft-t, amelynek profiljába bármilyen munka beletartozott, amelyet kerekesszékben ülve el lehetett végezni. Nem csak a lakótelepen élő embereket alkalmazták, hanem a főváros más kerületeiből, illetve a környező városokból is jártak ide dolgozni. Az átlagos dolgozói létszám 60-70 fő volt. Sajnos az állami támogatási rendszer megváltozása, valamint a cég vesztesége miatt a többségi tulajdonos úgy döntött, hogy megszünteti a Kft-t.

Az Alapítvány 2009. évben akkreditáltatta magát megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatása céljából. Jelenleg 6 fő megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatunk. Az Alapítvány célkitűzése a fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatásán túl, hogy tevékenységével hozzásegítse a fogyatékossággal élő embereket ahhoz, hogy önrendelkező, önálló életet élhessenek. Ennek érdekében több olyan feladatot is felvállal, amellyel lakótelepen illetve a tágabb környezetében élő rászorulók problémáin tud segíteni.

Képzések, átképzések szervezését vállalja, fellép az egészségügyi és társadalmi rehabilitáció érdekében, speciális pszichológiai, életviteli, pedagógiai, építészeti, akadálymentesítési tanácsadást végez, támogató szolgálatot működtet. Önálló élet tréningjeinkkel segítjük az ingerszegény környezetben élő fogyatékos személyeket abban, hogy képessé váljanak önálló, önrendelkező életet élni. Fogyatékos gyermekeket nevelő szülők részére igény esetén klubot szervezünk.

Állandó tevékenységeink mellett a végleg vagy átmenetileg mozgásában korlátozott személyeket egyéb programjainkkal, szolgáltatásainkkal segítjük.

Tevékenységeinkről, szolgáltatásainkról informálódhat honlapunkon, a www.egalitas.hu weboldalon.

 
 
MEOSZ
 
Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete
 
Fogyatékos.lap.hu
 
OEP segédeszköz lista
 
Mozgásjavító Általános Iskola
 
Bérkalkulátor nyugdíjasoknak is
 
 
 


Egalitás Alapítvány 1028, Budapest, Len u. 17/A
Telefonszám: +36 (1) 274 6233 E-mail
Adószám: 19702281-2-41