www.egalitas.hu

Mozgássérültek Létbiztonságát Elősegítő Alapítvány

Állandó programok

Iparterv 50+
Budapest Ludwig Múzeum

Magyar Zsidó Múzeum és levéltar
Dohany u. 2, Budapest 1075, Magyarország

Nanda Art Gallery
Nyary Pal utca 8, Budapest 1056, Magyarország

 

Kalmar Art Studio
Budapest Solymárvölgyi út 132.

Nagytetenyi Kastelymuzeum
Kastelypark utca 9-11, Budapest 1225, Magyarország

Miksa Roth Memorial House
Nefelejcs utca 26., Budapest 1078, Magyarország

Zwack Heritage and Visitors’ Centre
Dandár u. 1, Budapest 1095, Magyarország

Miniversum
Andrassy ut 12, Budapest 1061, Magyarország

Eventuell Gallery
Nyáry Pál utca 7., Budapest 1056, Magyarország

Láthatatlan Kiállítás.
1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20
A Láthatatlan Kiállítás Budapest egy különleges interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol teljes sötétségben próbálhatsz meg eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán.

Korda Filmpark Látogatóközpont kiállítás/ szerdától – vasárnapig
Korda Filmpark, Látogatóközpont
2091 Etyek, Hrsz 1572
Fedezze fel a Magyar filmgyártás lenyűgöző világát! Sokan szeretnének bepillantani egy filmstúdió kulisszái mögé, megismerkedni a filmgyártás világával.

Ludmann Mihály sorozata
Klebelsberg Kultúrkúria, Vinotéka
1028 Budapest, Templom u. 2-10.
Művészettörténeti előadás – Szent Ágota és Dorottya
Ludmann Mihály művészettörténész előadása

A nagy háború – és akik otthon maradtak- múzeumpedagógia – Regisztrációs jegy
Várkert Bazár, Déli palota
1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6.
Tényleg az amerikai propaganda volt a legkíméletlenebb? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ Veletek a Várkert Bazár első világháborús kiállításaiban. Az óra keretében először az átlag ember szemével nézzük végig, hogy milyen lehetett az élet az első világháború alatt a lövészárokban élet-halál harcot vívó katonáknak, illetve az otthon maradt szeretteiknek. Majd beleképzelhetjük magunkat a két oldal propagandájának helyébe, illetve, hogy hogyan vált egyre nehezebbé a lakosság meggyőzése a háború folytatásáról. Végül pedig bepillantunk a háborút irányító elit (királyok, császárok, miniszterelnökök) mindennapjaiba is.
1 fő kísérő Az újvilág született kiállításunkra 30% kedvezményre jogosult teljes árú jegy vásárlása esetén.

Zeneakadémia, Épületlátogatás
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.
A Zeneakadémia főépülete, a Liszt Ferenc téri zenepalota a világ legvarázslatosabb koncerthelyszínei közé tartozik. Belső terei számos felfedezni való csodát és elbeszélni való mesét rejtenek. Az általános iskolás osztályoknak szóló, mintegy félórás vezetett túrák során a gyerekek megismerhetik az épület titkait, énekükkel kipróbálhatják a Nagyterem világhírű akusztikáját, s még azt is megtudhatják, hol lakik a Zeneakadémián a zene szelleme. A séta végén a diákok minikoncerten vehetnek részt, s megnézhetik a húszezer kockából felépített LEGO-Zeneakadémiát.

Gazdagság a sokszínűségben
Szlovák Intézet – Budapest
1088 Budapest, VIII. kerület Rákóczi út 15.
A dokumentum jellegű kiállítás átfogó képet nyújt az önálló Szlovák Köztársaság társadalmi-politikai változásairól megalakulásának időpontjától kezdve napjainkig, valamint bemutatja az ország kulturális és természeti értékeit.

Közterek és Magánterek – Mozaikok Budapest múltjából, 1873-1940
Kiscelli Múzeum
1037 Budapest, Kiscelli utca 108.
A kiállítás második része Budapest történetének egyik legérdekesebb és legjelentősebb korszakát idézi fel. Nemcsak a város főbb útvonalai, épületei, a gazdaság fejlődésének tendenciái élnek máig hatóan, de a város szellemi közege, kultúrája és humora is. A kiállítás természetesen csak mozaikszerű képet adhat Budapest arculatáról, lakóiról, felívelő fejlődéséről. A bemutatás legfontosabb szempontja, hogy az egyes korszakokat a látható műalkotások és tárgyak együttese idézze fel, s ? a kaleidoszkóp mintájára ? kerüljön fénybe az egykor élt emberek makro- és mikrokörnyezete, a művészet formavilága és annak változásai. A három terem mindegyike egy-egy korszakot jelenít meg. Az első (7. terem) a városegyesítéstől 1896-ig, a második (8. terem) a millenniumtól 1918-ig, a harmadik (9. terem) pedig az 1918-tól 1940-ig ívelő időszakot idézi fel. A kiegyezést követő évtizedek a fővárosi népesség fantasztikus mértékű növekedését hozták. Az 1870-es évet alapul véve (280 ezer fő) 1910-re a lakosság száma több mint háromszorosára emelkedett. A városegyesítés időszakában az új fővárosi hatóság lázas sietséggel kezd a hiányzó infrastruktúra megteremtéséhez. A gyors átalakulás következményei a város külső képén is tükröződnek. E korszak jellegzetes stílusa a historizmus, amely tovább éltette a klasszikus ideálok világát. A millennium idején úgy tűnt, a legalapvetőbb beruházások zöme megvalósult ? ez azonban csak a látszat volt Az 1906-ban polgármesterré választott Bárczy István volt az első nagy formátumú politikus, aki átfogó programmal válaszolt a kor kihívásaira. Ekkor kapott lendületet a főváros mecénási tevékenysége is. Létrejött a későbbi Fővárosi Képtár alapját képező gazdag képzőművészeti gyűjtemény, amelyben már a kortárs avantgárd képzőművészet alkotásai is helyet kaptak. Az első világháború kitöréséig megépültek a városi infrastruktúra alapjai, folytatódott az utak burkolása, fürdők, kórházak, iskolák létesültek. 1918-tól ? az egymást gyors ütemben követő politikai események hatására ? a fővárosi igazgatás szervezete teljesen átalakult. A gazdasági feltételek drámai romlása a szociális tevékenységet helyezte előtérbe, ezért a főváros korábban elfogadott művészetpártoló tevékenysége csaknem lehetetlenné vált. A forradalmak utáni kiábrándult hangulatban ismét újjáéled a historizmus, de az 1920-as évek második felétől az új, modern stílusok is teret nyernek, s nemcsak a művészeti életben, de a mindennapok kultúrájában, a lakásbelsőkben is. 1926-tól kedvezőbbé válnak a gazdasági feltételek, s fokról fokra fellendül a műpártolói tevékenység is. Kiállításunk ? bár hiteles tárgyakat tár a látogatók elé ? mégis a valóság ?égi mását? kínálja, hiszen a köz- és magánterek átalakulásának ívét vázoljuk fel, s inkább a város ?szebbik? arcát, mint kevéssé látványos ?érdes részét?, a külvárosok világát idézzük fel. Ez a késő utókor fényűzése.

Flippertörténeti kiállítás
Flippermúzeum
1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 18.
XIX. század flipperelődeitől a legmodernebb flipperekig minden időszak játékgépeit felvonultató, interaktív állandó kiállítás (több mint 130 kipróbálható géppel) közel 400 négyzetméteren. Akár egy kerek évforduló is lehetne az apropó. Pontosan negyed évszázada annak, hogy a legendás Data East vállalat piacra dobta Time Machine (Időgép) elnevezésű flippergépét. A megnevezés azóta új, szimbolikusabb értelmet is kapott. Mára a flipperek mind időgépekké váltak, egy régi kor relikviáivá – azonban még ha eredeti közegüket, a játéktermeket meg is haladta az idő, ma már egyre nagyobb számban találkozhatunk velük gyűjtőknél. Az emlékeinkben élő pillanat, ahogy gyerekként a fémesen csillogó masinák előtt állunk, vagy izgatottan a sorunkra várunk a játékteremben, nem múlik el soha: a flippergépek és videojátékok fényei, hangjai és színei mögött egy misztikus gyermeki álomvilág sejlik fel, mely a mai napig, már felnőttként is mégoly elevenen él bennünk. Ezt az álomvilágot: ezeket a fényeket, ezeket a színeket és hangokat keltjük életre “időgépeinkkel” ebben a gondosan válogatott gyűjteményben, mely a bennünk élő Gyermekkel hív mindünket egy felejthetetlen találkozásra. A flipperek szeretete számomra egyébként egészen az 1970-es évekig nyúlik vissza: üdülőkben és játéktermekben találkoztam először ezekkel a csilingelő játékautomatákkal. A későbbiekben is mindig lázba hozott, ha flippergépet láttam: bárhol, ha volt rá lehetőségem, ki is próbáltam azokat.

A természet műhelye
Csodák Palotája
1036 Budapest, III. kerület Bécsi út 38-44.
Hány érszékszerve van egy embernek? Hogyan oszlik el testünkben az érzékszerveket érintő idegvégződések száma? Ahogyan elődeink rácsodálkoztak az égbolt fényeire vagy a tűz melegére, tedd ezt most te is! Fedezd fel a világot, ami körülvesz bennünket, amiben élünk. Ismerd meg játszva, hogyan jelenik meg a tudomány a természet műhelyében! A természet műhelyében a felhők között is lebeghetsz! A kisebbeknek a Kreatív építési terület tartogat játékos kihívásokat.

Születés kiállítás
Csodák Palotája
1036 Budapest, III. kerület Bécsi út 38-44.
A születés csodáját mindannyian átéltük, de te emlékszel a saját születésedre? Emlékszel a hangokra, melyet magzat korodban hallottál? A születés kiállításon most mindezt felidézheted! A Csodák Palotája szellemiségéhez híven, az élményalapú tanítás elvén, egy hiánypótló kiállítást hoztunk létre a fogantatás, terhesség, születés témakörében, elsősorban a 10-12 évnél idősebb látogatóink számára. Természetesen felnőtt kísérettel ennél fiatalabb gyermekek is látogathatják a kiállítást, ha a szülő vagy kísérő így dönt. – “Ülj be az anyaméhbe” és hallgasd meg újra, hogy mit érzékeltél te is magzatként a méhen belüli csodás világban! – Akár férfi, akár nő vagy, nálunk pár percre kismamává válhatsz, és kipróbálhatod milyen viselni azt az édes terhet, melyet egy 9. hónapban lévő kismama visel! – Próbáld ki milyen a pelenkázás! – Rakd össze a DNS láncot, és párosíts össze apai és anyai kromoszómákat! Ha ellátogatsz hozzánk a méltán népszerű On the Spot csapat által a kiállításunk számára készített kisfilmek segítségével betekintést nyerhetsz három kontinens hat országának szülési szokásaiba is! A születés kiállítás szakértője Dr. Timmermann Gábor szülész-nőgyógyász szakorvos. Iskolai csoportoknak: A születés kiállítás a fogantatás, terhesség, születés, és az ehhez kapcsolódó női és férfi nemiséggel kapcsolatos témaköröket öleli fel. A fogamzás, fogamzásgátlás, a szülés és születés, a genetika érdekes eredményei mind a kiállítás anyagát képzik, így kiállításunk remek alkalom egy osztály biológia órájának megtartására, valamint akár szexuális felvilágosításra is lazább keretek között. 10-12 évnél idősebb látogatók számára!

Légiközlekedés
Aeropark
1185 Budapest, XVIII. kerület
Az új Aeropark hivatalos felavatását a Múzeumok Éjszakájára időzítette a Légiközlekedési Kulturális Központ és a Közlekedési Múzeum. Az elkövetkező hónapokban jelentős munkálatokra készül a szabadtéri kiállítóhely, több történelmi repülőgép pilótafülkéje újulhat meg és új múzeumi programok is indulnak. Új környezet Az Aeropark a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér parkolójának bővítése miatt költözött a tavasz folyamán a repülőtéri felüljáró szomszédságába. Komoly kihívást jelentett a hosszú évek óta mozdulatlanul álló, történelmi repülőgépek átvontatása. A MALÉV életében egykor meghatározó szerepet játszó, a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe tartozó típusok, valamint a speciális repülőtéri járművek exkluzív környezetbe kerültek, a repülőgépek különleges éjszakai megvilágítást kaptak. Az új Aeroparkban megépült egy valósághű futópálya kicsinyített mása, ami több mint 20 méter hosszú. A szabadtéri repülőmúzeumban a 11 légijármű mellett oldtimer repülőtéri autók is láthatók, szimulátor, és jól felszerelt, modelleket, repüléssel kapcsolatos emléktárgyakat árusító shop is működik. Bizonyos forgalmi helyzetekben a látogatók feje felett, kis magasságban repülnek majd át a 31L futópályát megközelítő, Ferihegyre érkező járatok. Az Aeroparkból indulnak az egyre népszerűbb reptérlátogatások is. A Közlekedési Múzeum az idei évtől új családi és múzeumpedagógiai programokat hirdet a kiállítóhelyen, ami a tervek szerint számtalan rendezvénynek ad majd otthont. Megújuló repülőgépek, értékmentő munka Az elmúlt években jelentős rekonstrukciók zajlottak a repülőgépeken, a munka nem áll meg. Idén három gép, a Tu-154-es, a Tu-134-es, valamint az Il-18-as pilótafülkéjének felújítása történik meg, emellett új külső fényezést kap a Li-2-es repülőgép. A szakemberek, muzeológusok már a következő restaurálási és tartalomfejlesztési programok előkészítésén dolgoznak, így a megújult Aeropark a jövőben is folyamatosan fejleszti gyűjteményét és programjait. Az LKK és a Közlekedési Múzeum ugyanis kiemelt feladatának tartja a magyar polgári repüléstörténet, valamint az egykori nemzeti légitársaság emlékeinek gyűjtését, megóvását, restaurálását, továbbá a légiközlekedéssel kapcsolatos ismeretterjesztést.

Óbuda – egy város három arca
Óbudai Múzeum
1033 Budapest, III. kerület Fő tér 1.
Az interaktív elemekkel gazdagított tárlat Óbuda történetének három jelentős korszakát, három, egymástól markánsan elkülöníthető arcát, a középkori királyi, királynéi székhelyet; a Zichy-korszaktól a szanálásig tartó kort, valamint a város mai arcát, a panelvilágot eleveníti meg. A kiállítási egységeket a macskaköves óbudai utca köti össze.

Az Első Magyar Repülőgépgyár
Albertfalvi Helytörténeti Gyűjtemény és Iskolamúzeum
1116 Budapest, XI. kerület Pentele utca 8.
Az első világháború kezdetétől fogva a Duna mentén – a budapesti Szent Gellért tértől egészen Érdig – létesültek a magyar repülés jelentős bázisai. Ezek közül legfontosabb volt az Első Magyar Repülőgépgyár és ennek szárazföldi- ill. vízi repülőtere Albertfalván, 1914 és 1926 között. Az első repülőgépek megépítésének 80. évfordulójára készült el a múzeum kiállítása, mely – különösen a tanulók körében – osztatlan sikert aratott. Bővebben: http://www.museum.hu/search/permanent.asp?IDP=1118&ID=2

CodeEx
Reneszánsz Panoptikum
1053 Budapest, V. kerület Váci utca 31/c.
Látványos, korhű jelmezekbe öltöztetett viaszbábukat bemutató állandó kiállítás. A figurák megalkotásához arcukat “kölcsönző”, ismert sztárok: Erdőhegyi Brigitta, Szipál Márton, Szolnoki Péter, a fogathajtó világbajnok Lázár-fivérek, a Rippel-fivérek, valamint a Mátyás király frizuráját megalkotó Hajas László.

Közhasznú tevékenységeink

Súlyosan fogyatékos emberek társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése személyi segítő- és szállító szolgálat működtetésével. Rehabilitációs foglalkoztatás. Foglalkozási rehabilitációs tanácsadó iroda működtetése. Munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek képzésének, foglalkoztatásának elősegítése.

Segítünk

Várjuk mindazok jelentkezését, akiknél az ORSZI a komplex felülvizsgálaton, állapot javulást állapított és ezáltal csökkentették, illetve megszüntették a rehabilitációs, vagy rokkant ellátását. Jelentkezni lehet a 06-30-225-2073-as telefonszámon, vagy a nasze[kukac]egalitas.hu e-mail címen.

Copyright © 2019 www.egalitas.hu